ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ " GUIDAR" ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Το CUIDAR Project είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει στόχο να διερευνήσει και να ενισχύσει την κατανόηση των παιδιών αναφορικά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν, για να προετοιμαστούν τα ίδια, οι οικογένειές τους και οι κοινότητές τους. Οι απόψεις των παιδιών είναι απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς είναι μέλη της κοινότητας και της κοινωνίας και μελλοντικοί πολίτες, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Στο CUIDAR Project συμμετέχουν το Lancaster University της Μεγάλης Βρετανίας (υπεύθυνος του προγράμματος), το Institute of Social Sciences, University of Lisbon της Πορτογαλίας, το Open University of Catalonia της Ισπανίας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Save the Children, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επιστημονική υπεύθυνη την κυρία Μάγδα Νικολαραΐζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής-Αγωγής Κωφών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Επ. Υπεύθυνη της ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ.  Σε κάθε χώρα οι προαναφερόμενοι εταίροι είναι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή σχετικών μαθησιακών εργαστηρίων-διδασκαλιών στα οποία συμμετέχουν παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Στην Ελλάδα συμμετέχουν σχολεία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο (Α?Τάξη 2ου Δημ. Σχολείο Βόλου).

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων οι  μαθητές συναντήθηκαν και συζήτησαν  με εκπροσώπους φορέων για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο χειρισμού μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Γι αυτό και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην  στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό  το γεγονός ότι οι μαθητές συμμετείχαν  ενεργά κάνοντας ερωτήσεις προς το εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, αλλά και από την πλευρά του σχολείου τέθηκαν επίσης ερωτήσεις λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των παιδιών. Τα παιδιά της Α΄ Τάξης (19 μαθητές) συνοδεύτηκαν από τη διευθύντρια του σχολείου κυρία Δέσποινα Μουζαλά, την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κυρία Μάγδα Νικολαραΐζη, την ερευνήτρια κυρία Σοφία Χαμονικολάου και τη φοιτήτρια Λίνα Τοπαλίδου που εμπλέκονται στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μαθησιακών εργαστηρίων, και τέλος την εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης Ανδρομάχη Ιωνά. DSC 2024

DSC 2004DSC 2027DSC 0090DSC 0092DSC 0097

Πρόσθετες πληροφορίες